Psihoterapie integrativă sistemică
La începutul terapiei sistemice, accentul se pune pe clarificarea obiectivelor: ce vrea clientul să schimbe? Cum sunt percepute problemele, ce soluții sunt imaginabile? Ce obiective sunt urmărite? Sunt clare obiectivele? În una sau mai multe conversații de clarificare, se trec în revistă resursele, dificultățile, povestea de viață, modelele individuale și interacționale, terapeutul fiind parte a sistemului.
Care sunt competențele unui consilier/terapeut?
Aceste “reprezintă abilitățile care permit unei persoane să acționeze independent, în mod sensibil la nivel cultural și eficient.”
Pot tolera incertitudinile și experimentez diversitatea într-un mod diferit. Pot să-l accept și să-l apreciez “pe celălalt” din punct de vedere cultural și social fără a renunța la propria identitate. Empatizez, pot să ascult și să pun întrebări (chiar dacă uneori există dificultăți de limbă) și, astfel, să construiesc o relație durabilă cu persoana respectivă și să o sprijin să fie expertă în ceea ce o privește.
Scopul final al unui proces de consiliere/psihoterapie este dezvoltarea personală prin dobândirea, stimularea și exersarea abilităților și descoperirea propriilor resurse în rezolvarea problemelor. Calitatea relației care se dezvoltă între persoana consiliată/pacient și consilier/terapeut este o parte semnificativă a succesului terapiei.
Obiectivele sunt: Autonomie, autodirecție și responsabilitate personală într-un proces de dezvoltare personală care să conducă la obținerea acestor competențe. Consilierea ar trebui să fie orientată spre a ajuta persoana consiliată să obțină rezultate autonome și satisfăcătoare. Prin urmare, personalitatea consilierului/terapeutului și impactul său sunt esențiale pentru întâlnirea umană în consiliere/psihoterapie.
Diferențele culturale reprezintă doar o dimensiune a diferențierii. Prin urmare, termenul “intercultural” poate include, de asemenea, multe alte și diverse caracteristici “cum ar fi diferențele de caracter, ideologie, sex și vârstă, statut, educație și roluri, precum și numeroase determinări diferențiale ale propriei individualități” (Heimannsberg, B, 2000, p. 13). Caracteristicile interculturale includ, de asemenea, trăsăturile regionale și etnice, limba, religia, generația, clasa socială, nivelul de educație, comportamentul și acțiunile simbolice, formele de comunicare și expresiile (verbale și non-verbale) pe care le prezintă un grup sau o societate (Otten, M, 2007, p. 219f.).
Obiectivele consilierii/psihoterapiei
Printr-o consiliere/psihoterapie de succes sunt posibile următoarele:
– Oprirea autodeprecierii și susținerea unei imagini de sine pozitive
– Restabilirea stimei de sine
– Obținerea de noi perspective asupra unei situații
– Întărirea sentimentului de control asupra unei situații
– Dezvoltarea strategiilor de coping
– Reducerea anxietății și stimularea sentimentelor pozitive
– Abilitatea de a face față situațiilor de criză
– Dezvoltarea auto-reflecției
– Adaptare mai ușoară la un mediu (aparent) ostil.
Cu toate aceste obiective, scopul este de a-i lăsa pe cei care apelează la consiliere să găsească singuri soluții la problemele lor și de a încuraja dezvoltarea de noi strategii de adaptare.