Tulburarea consumului de alcool – Criterii de diagnostic DSM V

Pentru programare la psihoterapie, sunați sau trimiteți SMS la 0735 655 894, psihoterapeut Cristina Anghel.

A. Un tipar de consum problematic de alcool care conduce la suferință sau disfuncție semnificativă clinic, manifestat prin cel puțin două din următoarele caracteristici și apărut în decursul unei perioade de 12 luni:

1. Alcoolul este deseori consumat în cantități mai mari sau pe o perioadă mai lungă de timp decât se intenționa.

2. Individul dorește să oprească sau să limiteze consumul de alcool, sau face eforturi continue, dar lipsite de succes în acest scop.

3. Individul alocă o mare parte din timp pentru activități necesare procurării, consumului sau recuperării după efectele alcoolului.

4. Impuls irezistibil (engleză: craving) sau dorință intensă/nestăpânită sau nevoie urgentă de a consuma alcool.

5. Consumul recurent de alcool conduce la incapacitatea de a-și îndeplini obligațiile la locul de muncă, la școală sau acasa.

6. Consumul de alcool este continuat în ciuda problemelor persistente sau repetate apărute în viața socială sau relațiile interpersonale, cauzate sau exacerbate de efectele alcoolului.

7. Activitățile importante sociale, profesionale sau recreative sunt abandonate sau reduse din cauza consumului de alcool.

8. Consum repetat de alcool în situații de risc de vătămare fizică (d.ex. condusul automobilului).

9. Consumul de alcool este continuat, deși individul recunoaște că are o problemă persistentă sau repetată, fizică sau psihologică, cauzată sau amplificată de alcool.

10. Toleranță definită de oricare din următoarele elemente:

a. Nevoia de a crește cantitatea de alcool consumată pentru a obține aceleași efecte sau efectul subiectiv al intoxicației.

b. Scăderea progresivă a efectului la consumul constant al aceleiași cantități de alcool.

11. Sevraj, manifestat prin oricare din următoarele elemente:

a. Sindrom caracteristic de sevraj la alcool (a se vedea criteriile A și B din setul de criterii pentru sevrajul la alcool, pag. 499-500).

b. Individul consumă alcool (sau o substanță cu efect similar, cum ar fi benzodiazepinele) pentru a reduce sau evita simptomele de sevraj.

A se specifica dacă:

În remisiune recentă: după ce anterior au fost îndeplinite toate criteriile pentru o tulburare a consumului de alcool, niciunul din aceste criterii nu a mai fost prezent timp de cel puțin 3 luni, dar sub intervalul de 12 luni (cu excepția criteriului A4, „Impuls irezistibil (craving) sau dorință intensă sau nevoie urgentă de a consuma alcool” care poate fi indeplinit).

A se specifica dacă:

În mediu controlat: Acest specificator suplimentar este utilizat în cazul în care individul se află într-un mediu în care accesul la alcool este restricționat.

Pentru programare la psihoterapie, sunați sau trimiteți SMS la 0735 655 894, psihoterapeut Cristina Anghel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *